There´s only one B in Brest.

Som liten parvel "lärde" jag mig att Europa var området mellan Brest och Brest. Alltså Brest vid franska Atlantkusten och Brest i Vitryssland, som då var gräns mellan Polen och Sovjet. Det här var mitten på 70-talet när någon intalade mig detta om Europa. Inte så långt senare blev jag vis nog att själv konstatera att Europa minsann sträckte sig ändå bort till Ural.
Den här sidan handlar om allt möjligt från Brest till bortom Brest.

18/12: Lite av varje... så här i kylan.

18th of December:

Det är fortsatt svinkallt i den ryska huvudstaden, närmare minus 20 än minus 10.
Det är inte förvånande att man längtar till något land beläget på sydligare breddgrader.
Varför inte Nauru, till exempel.

Nauru har numera en naturlig koppling till Ryssland, eller 50 miljoner kopplingar om man så vill.
Rysslands försök att få Abkhazien och Syd-Ossetien internationellt erkända går inte så bra.
Tre länder... Nicaragua, Venezuela och nu Nauru imponerar inte direkt.

Lyssnar på Ekot på webbradion. Vägverket varnade just för att snön ställer till trafikproblem i södra Sverige och rekommenderar bilister att ställa bilen hemma.
I Moskva ställer snön också till problem.
När den första rejäla snön kom för drygt en vecka sedan, så blev det som vanligt kaos på vägarna. Eller ännu mer kaotiskt.

Till exempel registrerade trafikpolisen 2 700 trafikolyckor, eller om man så vill, "accidents".
Detta alltså på en enda dag.
Moskvas, minst sagt, färgstarke och oberäkneliga borgmästare, Juri Luzhkov, var snabbt ute beskyllde meteorologerna för kaoset.

Dessa hade nämligen förutspått futtiga 1,2 centimeter snö när det i själva verket föll 15 centimeter.
Allt hade naturligtvis varit annorlunda om herr Luzhkov hade fått igenom sin idé från i höstas.
Då fick han internationella rubriker efter att han gått ut och föreslagit att Moskva skulle flygbomba molnen utanför stadsgränserna så att Moskva skulle bli snöfritt.

Ni kan ju bara gissa vad borgmästarna och ansvariga i Moskvaregionen ansåg om denna idé.

CSKA Moskva fick Sevilla i nästa runda i Champions League i februari.
Jag är optimist. Jag räknar med att vi är vidare och i kvartsfinalen får möta Barcelona.
Där kan allt hända... så bli inte förvånade om CSKA spelar final i Madrid i vår.

Läser att Hammarby Fotbolls ägare, amerikanska AEG, hyr och ska sköta driften av den nya arenan som ska byggas vid Globen.
Mest intressant är dock om klubben som drivit och jobbat fram byggandet av arenan, alltså Bajen, ens kommer att spela där?!
Med tanke på ledningens arbete och ambitionsnivå är det i dagsläget inget som talar för att Bajen spelar i Allsvenskan 2013 och inte mycket att vi ens spelar i Superettan då.

Storyn med handelssekreteraren vid svenska ambassaden i Moskva, Anders Forss, fascinerar mig fortfarande.
Hur tänkte han egentligen?
Till killens försvar ska dock sägas att det finns en hel del som pekar på att han utsatts för en sedvanlig rysk komplott.
Det kan man läsa mellan raderna bara genom att följa den ryska medierapporteringen. Å andra sidan är rysk "mediarapportering" noll och inget värd eftersom fri media inte existerar.

Å andra sidan är jag ju fortfarande rätt förbannad på hur svensk media skötte bevakningen av omröstningen kring "minaretsförbudet" i Schweiz nyligen.
Mig veterligen så var det en solklar majoritet av de röstande som sade nej, 57 procent.
Jag hade till exempel väntat mig analyserande texter och kommentarer kring risken att miljarder och åter miljarder av arabpengar skulle flyttas från schweiziska banker på grund av omröstningen.

Men inte i svensk media inte.
Där fick istället kommunister, islamologer och muslimer som påstått sig flytt från förtryck (men som efter att ha fått uppehållstillstånd direkt åker på "semester" till sitt hemland) fritt utrymme att spy galla över Schweiz demokratiska system.

Rysk media skildrade i alla fall det schweiziska beslutet mer faktamässigt och konstaterar att Schweiz, dess myndigheter och medborgare fått ta emot mängder med telegram, mail och annan kommunikation, från främst Holland och Italien, som gratulerar till valresultatet.

Den klassiska Izvestia-turneringen i "håkky" spelas i Moskva nu.

Sverige torskade knappt mot hemmanationen igår, men ska ikväll äta julbord på en känd krog i stan och jag förutsätter att Tre Kronor avslutar turneringen med två vinster.

Dagens citat:
"The higher the buildings, the lower the morals."
- Noel Coward

No comments: