There´s only one B in Brest.

Som liten parvel "lärde" jag mig att Europa var området mellan Brest och Brest. Alltså Brest vid franska Atlantkusten och Brest i Vitryssland, som då var gräns mellan Polen och Sovjet. Det här var mitten på 70-talet när någon intalade mig detta om Europa. Inte så långt senare blev jag vis nog att själv konstatera att Europa minsann sträckte sig ändå bort till Ural.
Den här sidan handlar om allt möjligt från Brest till bortom Brest.

12/7: Kalashnikov fyller 60. Mördarsniglar. Kocken och "duschande ryssen" och avundsjuka på Liverpool.


12 July 2007:

Lyssnade på P1 Morgon härommorgonen och ett inslag om det är rätt eller fel att mörda Mördarsniglar, som i år i större mängder än någonsin invaderat svenska trädgårdar.
En kvinna som föjer något buddistiskt intervjuades och jag tyckte verkligen otroligt synd om henne.
Inte nog att med att hon försvarade mördarsniglar. Maken till inskränkhet och - uppenbarligen - total ovetskap om människors problem och lidande runt om i världen får man leta efter.
På fullaste allvar menade hon också på att man skulle samla ihop mördarsniglar man hittar och köra ut dem i skogen och släppa dem där.
Här pratar vi om en makalös brist på och kunskap. Precis som att problemen skulle bli mindre om släpper ut dem i skogen?!

Mördande av ett annat slag firade födelsedag häromdagen.
Kalashnikov har nämligen fyllt 60 år.
Vapnet alltså, som skapades av Michael Kalashnikov 1947 och således fick namnet AK-47.
Vid en ceremoni i Moskva placerades ett ex av den första versionen i 87-årige Kalashnikov händer.

Stolt kallade han vapnet sin "förstfödda", men tillade att han älskade alla versioner av Kalashnikov lika mycket "på samma sätt som en mor älskar alla sina barn".
Nu är herr Kalashnikov inte den enda som älskar AK-47.
Det cirkulerar uppskattningsvis cirka 100 miljoner Kalashnikovs runt om i världen och det finns sannolikt inte en konflikt i världen där inte AK-47:or spelar en viktig roll.

Jag äger för övrigt en t-shirt a´la konserttyp, men där framsidan pryds av en Kalashnikov och texten "Kalashnikov World Tour: 1947 - ongoing".
På ryggen står olika årtal och krigs- och konflikterplatser. Längst ned på baksidan av tröjan står det "To be continued".

Tro fan det.
Visste ni förresten att det finns ett Kalashnikovgevär på Mocambiques flagga? Likaså i iranska Islamiska Revolutionsgardets logotyp och även Hizbollahs flagga?
En av världens bästa basketspelare, ryssen Andrei Kirilenko i Utah Jazz, spelar i tröjnummer 47 och hans smeknamn är följaktligen "AK-47".

Skaparen själv säger dock att han "sover lugnt om nätterna" och att det är "politiker som ska ha skulden för att man inte kan nå enighet, utan löser problem med våld".
"Det enda jag gjorde var att skapa ett vapen för att försvara ryska faderslandet".

En annan spännande "konflikt" är den mellan "Kocken" och den "illegalt" duschande TV-killen.
Det verkar vara stiljte på den fronten nu.
"Kocken" har ännu inga svenska kanaler. Ryssen, som på eget bevåg gjorde om "Kockens" badrum och toalettartiklar till sina egna tillbehör, har å andra sidan inte fått betalt.
Det ska bli spännande att följa hur detta fortlöper.

Ibland blir jag avundsjuk på andra fotbollslag. Liverppol FC har denna säsong fyra riktiga kvalitetsspelare framåt: engelsmannen Peter Crouch, holländaren Dirk Kuyt, ukrainaren Andrey Voronin och inte minst spanjoren Fernando Torres.
Jag är väldig svag för alla de fyra och riktigt avundsjuk på alla "Scousers".
Dessutom är Liverpool favorit i jakten på Ajax lovande ytter Ryan Babel.

Mitt Arsenal då?
Med Henry såld, så har vi framåt oprövade Eduardo da Silva (köpt från Dinamo Zagreb), van Persie, bambin Adebayor, Theo Walcott och ständigt underpresterande Julio Baptista.
Ni förstår kanske att jag är extremt orolig.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

No comments: