There´s only one B in Brest.

Som liten parvel "lärde" jag mig att Europa var området mellan Brest och Brest. Alltså Brest vid franska Atlantkusten och Brest i Vitryssland, som då var gräns mellan Polen och Sovjet. Det här var mitten på 70-talet när någon intalade mig detta om Europa. Inte så långt senare blev jag vis nog att själv konstatera att Europa minsann sträckte sig ändå bort till Ural.
Den här sidan handlar om allt möjligt från Brest till bortom Brest.

2/12: Ryska valet en parodi. Nedbruten Hugo Boss-snubbe. Sverige går enkelt vidare.


2 December 2007:

Ledsen kära läsare att jag varit borta en stund, men det har varit lite födelsedagar, krogöppningar och annat som tagit min dyrbara tid i anspråk.
Det ska inte återupprepas.

Det var val i Ryssland idag och det blev som väntat en mycket välregisserad historia.
Vladimir Putins parti, Enade Ryssland, vann en storseger.
Naturligtvis vann inte partiet med "sovjetisk marginal", eftersom det inte hade sett bra ut, men lika självklart vann Enade Ryssland så stort att man nu har absolut majoritet i Duman.

Alla som är här mycket och kan Ryssland vet och inser att valet har varit en parodi på demokrati.
Och det är det som är synd.
Putin är så populär, ryssar i gemen är så kuvade och opposition är tystad och krossad, att Enade Ryssland hade vunnit valet enkelt även om man låtit oppositionspolitiker som Garri Kasparov och Boris Nemtsov och även kommunisterna kampanja rättvist och demokratiskt.

Tänk så mycket Ryssland hade vunnit på det.
Låta Putin vinna demokratiskt och schysst istället för på detta farsartade sätt som bara lämnar en fadd eftersmak eftersom hela världen vet hur det gick till och hela världen vet att propagandan om att "utländska krafter vill skapa oro i Ryssland" inte är annat än just propaganda.
"Världen" vill i själva verket se ett demokratiskt Ryssland och "utländska krafter" har inget emot Putin.

Nåväl, det har varit kallt rätt länge här nu och konstaterar åter att Vasilijkatedralen på Röda Torget gör sig inte lika bra på vintern som på sommaren. Detta på tal om något helt annat.

"Riskkapitalisten", har rest till Ryssland i 16 år.
Man kan dock tro att han aldrig varit här förr.
Jag vet inte hur man annars kan tolka att hans så kallade "planering" häromveckan på grund av visumhanteringsprocesser, koll-på-eget-pass, flygtider, etc. var så "imponerande" att han enbart kunde tillbringa en natt i stan.
Han landade i Moskva typ klockan 18.00 på kvällen, satt "Moskvatid" i bilköer in till stan och flög härifrån klockan 09.00 morgonen efter.
En sannerligen intensiv vistelse, i synnerhet eftersom han dessutom hann med att inmundiga en del ädlare drycker.

Produktionsbolagschefen och The Eagle (ni vet han som sadlade om från affärsman till att mest vara engagerad i dagiskollektiv, men åter blivit affärsmän) avlade en vistelse i Moskva förra veckan.
De fick också vara med om en del.
När de skulle åka till flygplatsen från hotellet frågade en homosexuell chef för Hugo Boss om han fick åka med deras taxi till flygplatsen eftersom dennes bil inte dykt upp och tiden började bli knapp.

Produktionsbolagschefen och The Eagle, som är snälla människor, ville naturligtvis hjälpa en människa i halvnöd.
Som bekant, så tar det ansenlig tid att åka till Sheremetyevoflygplatsen i Moskvatrafiken och när bilen med de tre närmade sig flygplatsavfarten reagerade den homosexuelle Hugo Boss-chefen och utbrast:
"Men det här är inte Domodedovoflygplatsen"?!

Det sista Produktionsbolagschefen och The Eagle såg av Hugo Boss-snubben var att han satt i samma taxi tillbaka till stan.
För till Domodedovo lär han inte hunnit.

Det som gör historien extra rolig är att taxichauffören i fråga är Moskvas i särklass största artist.
En man i 55-årsåldern som...
... lärt sig sin - riktigt bra - engelska genom att titta på amerikanska filmer,
... som pratar OAVBRUTET,
... som upprepar ALLT han säger minst tre gånger för att försäkra sig om att budskapet gått fram.

Man klarar inte mer än MAX två timmar i samma bil med denna taxichaufför.
Tro mig. Jag vet nämligen.
Hugo Boss-snubben är sannolikt en nedbruten man idag.
Det må vara en sak att vara så klantig att han inte, trots att han varit i Ryssland mycket, inte reagerade på att han var på väg till fel flygplats.
Men efter minst fyra timmar i en bil tillsammans med Moskvas största artist är man ett ämne för en hel läkarkongress.

Jag älskar fotbollslottningar och dagens i Luzern gjorde mig inte besviken.
Föga förvånade fick ena värdnationen Schweiz en relativ enkel lottning och den andra, Österrike, ett "derby" mot Tyskland.
Och som vanligt hade Lagerbäck en sanslös tur.

Ett Grekland som inte gör om sitt EM från 2004, ett Spanien som aldrig lyckas i turneringar och ett Ryssland vars spelare inte har hjärtat i landslaget... är så nära uttrycket "drömlottning" man kan komma.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 comments:

Anonymous said...

Som vanligt en trevlig postning. Jag har dock inte riktigt samma uppfattning som dig när det gäller det ryska valet. Men det behöver vi inte diskutera. Jag är bara lite förvånad över att du länkar till Aftonbladet när det gäller det ryska valet - jag som trodde att du (milt uttryckt) ogillade den tidningen... Är det de skriver om det ryska valet verkligen trovärdigt?

Six Pints of Bitter said...

Det är Aftonbladet som skriver minst trovärdigt, ryska valet och allt annat.
Men länkningen till Aftonbladet gick väl till Kristian Gerners uttalande... och det är en TT-grej, alltså trovärdig... i alla fall mer trovärdig än om Aftonbladet skulle ha gjort den.

Anonymous said...

Att länka till Aftonbladet minskar trovärdigheten men som gary påpekade så kom artikeln från TT, vilket höjer trovärdigheten. När det gäller Putins påpekande att väst försöker påverka Ryska valet så förstår jag honom, han om någon vet en del om CIA eftersom han kommer från KGB. Det finns en hel del filmer och böcker om CIA och hur de arbetar. CIA är ett hot mot fred och demokrati i hela världen.

Anonymous said...

Hmm, jag tycker inte att TT är så trovärdiga heller, tyvärr. Aftonbladet och dess ärgare är väl delägare i TT? Jag har tyvärr läst allt för många felaktiga TT-meddelanden genom åren för att tro på TT.

CIA är absolut ett hot mot fred och frihet - även i Ryssland.

Och när TT, Aktuellt och Rapport mf rapporterade om gripandet av Gari Kasparov sa man inte att militanta beväpnade s.k nationalbolsjeviker var med i demonstrationen. Men det framgick tydligt av tv-bilderna. Det hade varit tjänstefel att inte gripa de som låg bakom denna demonstration...

Regimen i Ryssland fick skarp kritik för införandet av 7-procentspärren till Duman. I Sverige har vi också en spärr. Men den är 4 procent och skapar stabilitet i riksdagen, heter det. När Ryssland uppmanar folk att rösta heter det övertalning. När Sverige gör det kallas det integration...

Och hur fungerar egentligen svensk media. Janne Josefsson, nu ica-aktuell, avgjorde mer eller mindre valen 2002 och 2006. 2002 sänkte han fullständigt moderaterna med sina valstugereportage. Hade han valt att fokusera på ett annat parti hade det varit det partiet han sänkt - för svaren hade blivit lika halvrasistiska från såväl (m) (s) (kd) (c) (fp) och (v). Valet 2006 ångade Josefsson på om Göran Perssons herrgård. Den frågan avgjorde valet. Ja, en privat herrgård avgjorde ett riksdagsval. Är det denna janne-josefsson-demokrati bättre än den ryska demokratin?

I det gamla Europa och USA har systemet förfinats altt sedan andra världskriget - så visst ser det ut som om medborgarna har större fri- och rättigheter här...