There´s only one B in Brest.

Som liten parvel "lärde" jag mig att Europa var området mellan Brest och Brest. Alltså Brest vid franska Atlantkusten och Brest i Vitryssland, som då var gräns mellan Polen och Sovjet. Det här var mitten på 70-talet när någon intalade mig detta om Europa. Inte så långt senare blev jag vis nog att själv konstatera att Europa minsann sträckte sig ändå bort till Ural.
Den här sidan handlar om allt möjligt från Brest till bortom Brest.

25/5: Slutkrökat på Moskvas gator. 50 000 visitkort.


25 May 2007:

Det glädjer mig att svensk media till största delen går emot SAS-personalen i den aktuella strejken. SAS ska ha skit.

För några år sedan, i samband med en bandylandskamp, bytte jag visitkort med Sveriges, Finlands och Lettlands förre förbundskapten i ishockey, Curre Lindström.
Jag minns att jag redan då reagerade på att visitkortet var både fult och omodernt. En stor bild på herr Lindström och hur mycket text som helst.

I samband med ishockey-VM i Moskva nyligen sprang min vän
Plåtslagaren på de båda före detta förbundskaptenerna Curre Lindström och Curre Lundmark på ett av stans nöjesetablissemang.
Då Plåtslagaren hade finska kollegor med sig, så uppskattades det mycket att Lindström tog sig lång tid att engagerat pratade ishockey med finnarna.
När Plåtslagaren och Curre Lindström skulle utbyta visitkort reagerade Curre Lundmark:
"Ja, men Curre... fan, har du kvar de där gamla visitkorten? Varför inte har du inte bytt ut dem?"
"Vad ska jag göra? Jag tryckte ju 50 000 st av dem!", svarade Lindström ogenerat.

Jo, 50 000!!! Det måste vara världsrekord i antalet tryckta visitkort på en och samma gång.
Frågan som biter sig fast är dock hur den gode herr Lindström resonerade när han lät trycka denna enorma mängd visitkort?!

Hmmm... konstaterar att det brinner i det höga TV-tornet här i Moskva igen. Det kommer i alla fall hur mycket rök från det som helst.
Senast det brann så omkom tre personer. Vi får hoppas att det inte är lika illa den här gången.

En av de stora nyheterna i Ryssland de senaste dagarna har varit att parlamentet med förkrossande majoritet röstat igenom ett förbud att intaga öl och andra alkoholhaltiga drycker i parker, på gator och på annan allmän plats.
Detta är ingen liten sak.
Alla, och jag menar verkligen A L L A (ung som gammal, kille som tjej) går, står eller sitter med en burk eller flaska i handen.
I synnerhet nu när sommaren anlänt till den ryska huvudstaden sysselsätter sig många med att koppla av med bira och titta på tjejerna i kortkort och högklackat som promenerar omkring.

Visst, det blir skräpigt (inte alltid lika kreativt uppradat som på bilden), men man ser sällan riktigt fylla och det är trots allt att föredra att folk dricker öl framför vodka.
Så tycker dock inte förbudsinvrarna:
"Drinking beer and low alcohol drinks on the street is harming the morals and behaviour of our youth," said Gennady Gudkov, a deputy from the pro-government A Just Russia party.
"We are a wild country and foreigners are shocked at the way we drink beer on every corner."

Anledningen till det nya förslaget är förstås att göra något åt det faktum att ryska mäns snittålder är skrämmande låga 56 år.
"Drinking beer or cans of cocktails in the street is a quick route to alcoholism," Alexy Magalif, a psychologist specialising in alcoholism, told the newspaper.

Den nya lagen måste passera två ytterligare omröstningar, men har ett starkt stöd. Frågan är dock om lagen kommer att ha någon verkan.
En 24-årig man som intervjuas i en tidning konstaterar krasst... varför bry sig, vi är ryssar:
"They might ban it here in central Moscow where you always have police around, but not everywhere else. They'll never manage," he said.
"Anyway, why bother? We're Russians!"

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Artiklar att läsa: DN DN

No comments: