There´s only one B in Brest.

Som liten parvel "lärde" jag mig att Europa var området mellan Brest och Brest. Alltså Brest vid franska Atlantkusten och Brest i Vitryssland, som då var gräns mellan Polen och Sovjet. Det här var mitten på 70-talet när någon intalade mig detta om Europa. Inte så långt senare blev jag vis nog att själv konstatera att Europa minsann sträckte sig ändå bort till Ural.
Den här sidan handlar om allt möjligt från Brest till bortom Brest.

14/4: Ingen finess bland Moskvas poliser


14 April 2007

Jag har alltid varit av åsikten att alla världens politiska toppmöten bör hållas i Ryssland.
Dels för att vi normala människor ska slippa att uppleva kriminella yrkesdemonstranter och virrhjärnor slå sönder Göteborg, Prag, Genoa eller Köpenhamn, dels för att den ryska polisen inte är lika mjäkig som den i väst.
Den maskerade kriminelle som så mycket som lyfte armen för att kasta en gatsten... gör det för sista gången.
Således var G8-mötet i St Petersburg förra året, föga förvånande, extremt lugnt.

Moskva har varit en viktig del av världsnyheterna idag. Den förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov arresterades tillsammans med hundratalet andra när polisen slog ner mot en icke-godkänd demonstration vid Pushkintorget.
Cirka 2 500 poliser (vissa uppgifter säger 9 000) hade kallats in. Och då pratar vi alltså om fredliga demonstranter, inga maskerade kriminella yrkesdemonstranter, utan mogna män och kvinnor och många av dem politiker.

De ryska myndigheterna har aldrig varit kända för att vara speciellt taktiska eller kompromissvilliga.
Idag saknades, som alltid, allt vad finess heter. Tro inte att ens folk med småbarn släpptes igenom spärrarna för att gå till McDonalds.
Pushkintorget såg före, under och flera timmar efter demonstrationen ut som om man förväntade sig fullskaligt krig mellan arméer.
Tydligen åkte många journalister (både ryska och utländska) med i polisens räder mot demonstranter som brutalt sattes i bussar för vidare förpassning.

Själv skulle jag bara snedda över torget på motsatt sida av demonstrationen, men trots att jag säkert var 150 meter från demonstranterna fick jag inte vistas på gatan och tvingades likt andra flanörer ner i tunnelbanan.
Man kan tycka vad man vill om Putinstyrets agerande mot oppositionen. Kasparov och de övriga Putinmotståndarna hade inte tillstånd att demonstrera, men polisens styrkedemonstration med dessa tusentals poliser och oskyldiga arresteringar lämnar mycket i övrigt att önska.
Nu kommer någon av Putins män att vinna valet nästa år tack vare det ekonomiska uppsvinget och den politiska stabiliteten Putin skapat (vilket man inte ska ta ifrån honom), men Kasparov ska ha all heder för att han i alla försöker.

Bajen, som väntat, hemmapremiären lekande lätt och befäste positionen som Stockholms finaste och bästa klubb.

1 comment:

Pedro said...

Men ärligt talat, är inte Kasparov, liksom alla andra f d schackmästare (Bobby Fisher m f)lite väl exentrisk?