There´s only one B in Brest.

Som liten parvel "lärde" jag mig att Europa var området mellan Brest och Brest. Alltså Brest vid franska Atlantkusten och Brest i Vitryssland, som då var gräns mellan Polen och Sovjet. Det här var mitten på 70-talet när någon intalade mig detta om Europa. Inte så långt senare blev jag vis nog att själv konstatera att Europa minsann sträckte sig ändå bort till Ural.
Den här sidan handlar om allt möjligt från Brest till bortom Brest.

7/4: Pinsamma Wayne´s Coffee och dess generalfel. Bittra djurgårdare.

7 April 2007:

Brommapojkarna räddade igår årets Påsk. När jag tackade en del Djurgårdare för detta via sms möttes man, som vanligt, antingen av tystnad eller av bittra svar.

Allra bittrast var en av de trognaste fansen av denna klubb.
Jag respekterar honom eftersom han följde sin (skräp)klubb även när de till och med var mer skit än oss under 80- och 90-talen.
De senaste årens SM-guld har dock fått honom - liksom alla andra djurgårdare - att glömma sin historia:
"Vem fan är du?", "Du e en f***a. Who are you?", "Bitch"... var tre
vansinnigt roliga och oerhört bittra svar jag fick av denne, vanligtvis, någorlunda sansade man.
Tänk vad en förlust mot en ungdomsförening från västra Stockholm på neutral plan kan göra med människor.

Efter tre veckors vårväder... var det snöstorm i Moskva i förmiddags. Nu på eftermiddagen är det blå himmel. Vi snackar engelskt väderlek.

Wayne´s Coffee finns numera med ett kafé i Moskva och, som väntat, har de gjort alla generalfel ett företag kan göra.
Det började redan förra sommaren när man gick ut i svensk media, bl a SvD Näringsliv, och fruktansvärt okunnigt basunerade att "Wayne´s Coffee ska lära ryssarna dricka kaffe istället för te".
Redan då var det glasklart att INGEN från Wayne´s Coffee kan ha varit i Moskva.
Dessutom lade VD:n (eller om det var marknadschefen) till: "...aktörerna som finns är mer traditionella konditorikoncept".

Sällan eller aldrig har jag skrattat så hjärtligt åt okunskap och icke-professionalism. Om ansvariga för Wayne´s Coffee hade bemödat sig om att ansöka om visum och flugit två timmar österut, så hade de upptäckt:

1) Att Moskva redan har det som Wayne´s Coffee och andra kafékoncept i Sverige vill åstadkomma med "ett kafe i varje gathörn",
2) Att Coffee House, Chokoladnista, Coffee Bean, Coffee Tun m fl finns ÖVERALLT i Moskva. De två förstanämnda med över 200 kaféer vardera.
3) Att kaffet på ovan nämnda kafékedjor är precis lika gott som på Starbucks eller Wayne´s Coffee, eftersom man importerar samma kaffebönor.

4) Att kaffeställena i Moskva är mindre
"konditorikoncept" än Wayne´s Coffee på Kungsgatan.
5) Att världens största kafékedja, Starbucks, inte etablerat sig i Moskva.


Hade de ansvariga bemödat sig om att åka till den ryska huvudstaden, så hade man lärt sig ett och annat.
Bland annat hade man kanske beslutat att enkelt och smart helt enkelt plocka över sitt nuvarande svenska koncept istället för att krångla till det.

När jag och min barndomsvän från Norrköping, Kocken, som är bofast i Moskva sedan tio år, häromdagen strosade på den kända gågatan Arbat... upptäckte vi Wayne´s Coffee lokal - och att de verkligen har gjort ALLA generalfel man kan göra.

1) Kafét är beläget på en tvärgata till Arbat.

2) På Arbat finns en "ryttare" samt en person iklädd reklamskylt som delar ut visitkort... dock står inte varumärket "Wayne´s Coffee" någonstans utan enbart "Svenskt Kafé".

3) Ovanför entrédörren står det "Kafé" med stora bokstäver medan "Wayne´s Coffee"-logotypen kommit med på nåder.

4) Baksidan av visitkort skriker "10% rabatt".


Snacka om att devalvera sitt eget varumärke och sin produkt.

Varenda kafé i Moskva är proppfullt i princip dygnet runt och priserna är högre än i Sverige. Det hade Wayne´s Coffee upptäckt om man hade bemödat sig om att åka hit, men det värsta är nog varumärkeshantering.
Utan att veta, så vet jag ändå hur den svenska kedjans etablering gått till. Och den är inte att rekommendera.

Här har man garanterat lyssnat till rysk rådgivare, som inte har erfarenhet av internationell varumärkesvård, produktetablering eller affärsutveckling, utan som berättat för Wayne´s Coffee att allt som har med "Sverige" att göra går hem i Ryssland.

Ja... det stämmer att Sverige har ett gott rykte i RYssland.

Men det är 2007 och det har hänt en hel del i Ryssland sedan 1991 och i den här stan finns mer pengar än vad någon svensk kan föreställa sig.

Mitt tips är att Wayne´s Coffee inte kommer att lyckas etablera något mer ställe och att man snart lämnar Ryssland med svansen mellan benen.
Pinsamt och helt enkelt oerhört amatörmässigt skött.

Helt otroligt... för tio minuter sedan var det blå himmel och strålande sol. Nu snöar det igen.
Det här slår till och med det brittiska vädret.

Jag fick inte tag på killen med valrosspenisarna igår. Ska göra ett nytt försök i eftermiddag.

1 comment:

Anonymous said...

чё, нацистищи, несладко?
ахахахахахахахахахаха!