There´s only one B in Brest.

Som liten parvel "lärde" jag mig att Europa var området mellan Brest och Brest. Alltså Brest vid franska Atlantkusten och Brest i Vitryssland, som då var gräns mellan Polen och Sovjet. Det här var mitten på 70-talet när någon intalade mig detta om Europa. Inte så långt senare blev jag vis nog att själv konstatera att Europa minsann sträckte sig ändå bort till Ural.
Den här sidan handlar om allt möjligt från Brest till bortom Brest.

14/3: Rasande partiledare samt när Spartak tog t-banan till Champions League


14 March 2007:

Det var regionsval i Ryssland den gångna helgen. Det Putinvänliga partiet "United Russia" vann en förkrossade seger i 13 av 14 valdistrikt.
Dock inte i Stavropol-regionen i söder. Där vann likaledes Kremlvänliga "A Just Russia", som fick 37% av rösterna jämfört med 23% för "United Russia".

Allt frid och fröjd, kan tyckas.
Men icke.
United Russias partiledare Boris Gryzlov är fullständigt rasande över att man inte gjorde rent hus och vann i alla 14 regioner. I ryska medier dundrar han att Stavropols guvenör, Alexander Chernogorov, måste sparkas för att han inte lyckades få tillräckligt många röster.
"Efter ett sådant resultat så borde guvenören vara utan jobb", dundrade partiledare Gryzlov till nyhetsbyrån Interfax bland annat.

Helgens val anses annars vara ett förspel till kommande vinterns val till ryska parlamentet, Duman. Jag kan knappt vänta tills dess och nya utspel från partiledare Gryzlov.
Tänk om min gamle hjälte, den förre schackvärldsmästaren Garry Kasparov, lyckas mobilisera sin oppositionsfront och överraska i det valet och bygga en grund för presidentvalet 2008.
Mitt tips är att det då är Boris Gryzlov som får söka nytt jobb.
Vad jag vill säga med dessa rader är att man - åter - kan konstatera att svensk politik är för mjäkig.

Transporten till Uppsala och söndagens bandyfinal engagerar många. Flera olika tågalternativ finns nu, men en outsidertransport i form av limousine har nu också dykt upp.
Det är marknadschefen för landets största och bästa förening som lobbar för att vi ska åka ståndsmässigt och jag måste erkänna att detta alternativ lockar starkt.
Sanoj Remlow kan för övrigt tänka sig att åka redan på lördagen för att se junior SM-finalen och sedan stanna i Uppsala över natten.

Åt lunch på TGI Friday´s idag och utanför fönstret skedde under den tiden två trafikolyckor samt att en kille som sprang över gatan blev påkörd.
Då ska ni veta att trafiken under hela denna tid i princip stilla.
Man förstår att cirka 35 000 dör i trafiken i Ryssland årligen.
Officiellt.

På tal om trafik. Man måste ha upplevt Moskvatrafiken för att förstå hur bisarr den är. Trots att ingen stad i världen har så många och breda gator och vägar står det i princip stilla större delen av dygnet.
Det slutliga beviset för detta kaos kom i höstas när Spartak Moskva skulle spela mot Inter i Champions League på Luzhnikistadion.
Lagets buss färdades (eller rättare sagt; stod stilla) på den näst innersta ringleden. Om man ser denna ringled som en klocka, så ligger arenan söder om klockan sex.
Vid klockan tolv var spelare, ledare och materialförvaltare tvungna att överge bussen för att bege sig ner i tunnelbanan för att över huvudtaget hinna till matchen.

Min Spartak-polare stötte på hela gänget när de bytte tåg vid stationen Kitai-Gorad när han själv var på väg till matchen.
Laget kom till arenan 50 minuter innan kick-off, släppte in en balja i matchens första minut och förlorade just på detta matchens enda mål.
Föga förvånande skyllde Spartak efteråt på att man inte haft tid för uppvärmning. Hmmm, konstigt... jag som alltid trott att springa i rulltrappor är en utmärkt uppvärmning.
Bussen då?
Jo, den kom fram till arenan till slut.
20 minuter in på andra halvleken.

No comments: